Elérhetőségek: pyramid@pyramidtravel.hu; +36-1-260-8011; +36-1-262-4424
Útajánlat kereső
Jobb oldali menü
Busójárás Mohácson
Magyarország, Kirándulások Belföldön
Indulás 2023-02-18
Szállás típusa:
Program szerint
Ellátás:
leírás szerint
Szobatípus:
Program
Utazás:
Busz
Időtartam:
1 nap
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatja is!
Leírás

 

Időpont: 2023. február 18., február 19.

Utazás: autóbusszal

Találkozás: 6.45 órától a Népliget Hell Miksa sétány (Elnök utcával szemben, Planetárium mellett)

Indulás: 7.00 órakor

 

Hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválján a telet több száz maskarás és busó búcsúztatja majd Mohácson. A színes programkínálat közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása.

A teljes program a mohácsi ízeket és hagyományokat hivatott bemutatni, melyet számtalan vendégelőadó programja színesít. Ételkóstolók, busóálarc faragás, műhely látogatások, busófelvonulás és máglyagyújtás teszi színesebbé a többnapos rendezvénysorozatot.

Program

Elutazás reggel 7.00 órakor a Népliget Hell Miksa sétánytól (Elnök utcával szembe, Planetárium mellett). Először Sátorhelyen a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet keressük fel. 1526-ban itt vívott sorsdöntő csatát a II. Lajos vezette magyar sereg Szulejmán szultán török hadával. Mindössze másfél óra leforgása alatt tizennyolcezer katonánk esett el, a középkori Magyarország elveszítette királyát és hullott részekre. 1976-ban, a csata 450. évfordulóján átadott emlékhelyet tekinthetjük meg. Belépő: kb. 2.000,- Ft/fő

Ezt követően visszaszállunk a buszra, és továbbutazunk Mohács belvárosába, ahol szabad program, részvétel a fesztiválon és a forgatagban. Az egész napos rendezvény ideje alatt több helyen van étkezési lehetőség, hatalmas serpenyőkben illatoznak a sültek, az egytálételek. A színes programkínálat közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a különféle busó bemutatók, a látványfőzés és a különféle néptánccsoportok bemutatkozása. Vasárnap a Széchenyi tér közepén felállított hatalmas máglya meggyújtásával zárul a rendezvény, melyet a busók a közönség bevonásával táncolnak körbe. Fakultatív program lehetőség: Busó udvar, Kanizsai Dorottya Múzeum.

Lássunk egy kis történeti áttekintést a busójárásról:

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang időszakának fontos eseményei a jelmezes, álarcos alakoskodások. A magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb, illetve legnépszerűbb a mohácsi horvátok (sokácok) busójárása. A 18-19. században még tiltott szokásokat a 20. század elején mesterségesen élesztették újjá.

A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marha-kolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplő vagy a soktollú, fából összeállított buzogány volt. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

Hazautazás tűzgyújtás után (kb. 18.30-kor), (szombati napon nincs tűzgyújtás, itt kicsit korábban indulunk majd haza) visszaérkezés Budapestre 21 óra körül.

 

Ár információk

Részvételi díj: 14.990,- Ft/fő
 Akciós ár: 9.990,- Ft/fő


Fix ülőhely: 2.000,- Ft/fő

Program változtatás jogát fenntartjuk!

Hírlevél feliratkozás