Elérhetőségek: pyramid@pyramidtravel.hu; +36-1-260-8011; +36-1-262-4424
Útajánlat kereső
Jobb oldali menü
Elbűvölő középkori városok Itália szívében
Olaszország, Észak-Olaszország
Indulás 2024-04-07
Szállás típusa:
Hotel ****
Ellátás:
Reggeli
Szobatípus:
2 ágyas...
Utazás:
Busszal
Időtartam:
7 éj
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatja is!
Leírás

Elbűvölő középkori városok Itália szívében
Barangolás Umbriában, Lazióban és Toszkána déli részén

 

Az irodánk legnépszerűbb olaszországi programjai közé tartoznak a „Róma, az örök város” valamint a „Csillagtúra Toszkánában” programok. Ezek bemutatják Közép-Olaszország turisták által leglátogatottabb városait: Rómát valamint Firenzét és környékét (Pisát, Sienát, San Gimignanót stb.). Ugyanakkor Firenze környéke és Róma között számtalan olyan középkorból itt maradt város található, melyek igazi csemegét jelentenek a turistáknak. Nagy előnyük a fentiekhez képest, hogy ezen városok többségében még sokkal kevesebb a turista, így utasaink sokkal kellemesebb körülmények között tudják majd felfedezni ezeket a gyöngyszemeket.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal (WC, DVD, italautomata).

Nincs éjszakai buszozás.

Szállás

7 éjszaka 4 csillagos szállodákban, kétágyas, fürdőszobás szobákban.

Ellátás

Büféreggeli / fakultatív vacsora a 2. naptól.
Megjegyzések:
1. Olaszországban a büféreggelik általában egyszerűbb svédasztalt jelentenek.
2. Odaútban a forgalom függvényében elképzelhető, hogy csak 20 óra után érnek a csoportok a tranzitszállásra, ezért az első este nem biztosítunk vacsorát. Útközben egy autópálya melletti étteremben lesz lehetőség meleg ételt fogyasztani.

 

1. nap:
Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Bologna útvonalon. Szállás Arezzo környékén (1 éj).

2. nap: Cortona, Orvieto, Bolsena
Első úti célunk a pazar fekvésű Cortona, mely Toszkána délkeleti részén található, egy 500 méter magas hegy oldalában. Az etruszk városfalakkal körbevett Cortonát a legtöbben a „Napsütötte Toszkána” című filmből ismerik. Ezt a szép történelmi várost sok művész választotta lakóhelyéül. Az ősi utcákon, tereken tett közös séta után lehetőség lesz Cortona híres képtárának (Museo Diocesano) megtekintésére, ahol többek között az egyetemes kora reneszánsz festészet egyik legszebb alkotását, Fra Angelico Angyali üdvözletét is megcsodálhatjuk.
Kora délután az Umbriához tartozó Orvietóba utazunk. A középkori óváros egy 250 méter magas tufasziklára épült, ahova siklóval fogunk felmenni. Itt található az „Itália csodájának” is nevezett dóm, melynek építését a bolsenai csoda emlékére rendelte el IV. Orbán pápa. A templom gótikus homlokzatánál sokak szerint nincs szebb egész Olaszországban, a templombelső legnagyobb műkincse pedig az egyik oldalkápolnában Luca Signorelli világhírű reneszánsz freskósorozata az Utolsó Ítéletről.
Orvieto után utazás a közeli Bolsenába, ahol a szállásunk lesz (2 éj). Bolsena már a Róma központú Lazio régióhoz tartozik, egy nagyon kellemes város a Bolsenai-tó partján. A település egy része üdülőövezet a strandok mentén, mellette van a régi város, afölött pedig egy dombtetőn a jól karbantartott középkori óváros. Már az első napon lehetőség lesz egy közös sétára idegenvezetőnkkel.

3. nap: Pitigliano, Sovana, Sorano, Bolsena
Ezen a napon a közeli Dél-Toszkánába kirándulunk, ahol 3 egészen látványos középkori települést nézünk meg. A két kisváros, Pitigliano és Sorano különleges fekvésével bűvöli el a látogatókat, míg Sovana igazából egy egyutcás falu, de mintha a középkorból felejtették volna itt Közép-Itália egy eldugott szegletében. Ennek a vidéknek a kuriózumai az etruszkok által mélyen a tufába vájt utak (Via Cavá-k), melyek egyikét idegenvezetőnk majd megmutatja a csoportnak. Mind a mai napig nem tudják megfejteni a történészek ezen utak (vájatok) rendeltetését.
A késő délutánt már Bolsenában töltjük, ahol lehetőség lesz többek között a Szent Krisztina-bazilika és a Csoda kápolnájának megtekintésére. 1263-ban itt misézett egy cseh zarándok pap, aki nem hitt az átváltozás dogmájában, és mise közben vérezni kezdett az ostya a kezében. Ennek emlékét őrzi mind a mai napig a katolikus egyház egyik nagy ünnepe, az Úrnapja.

4. nap: Viterbo, Caprarola
Búcsú Bolsenától, utazás a Róma közeli Viterbóba, a pápák városába. Városnéző séta a hatalmas falakkal körülvett óvárosban, melynek legérdekesebb része a San Pellegrino középkori negyed. Látogatás a katedrálisban és a pápai palotában. Viterbóban a XIII. században több pápaválasztó konklávét tartottak. Ezek egyike úgy elhúzódott, hogy közel 3 év után a város polgárai a terem tetejének lebontásával kényszerítették gyors döntésre a bíborosokat.
Délutáni programunk a közeli Caprarola városkában lévő Farnese-kastély, mely egy XVI. századi reneszánsz mestermű. Az ötszög alaprajzú, ötemeletes palota számos dísztermét teljes egészében beborító freskók és márványok gyönyörű szépek, kiemelkedik közülük a monumentális térképszoba és a díszlépcsőház. Ez utóbbit a világ 10 legszebb lépcsőháza közé szokták sorolni a művészettörténészek.
A kastély megtekintése után sétálunk egyet a kastély parkjában is, majd autóbuszra szállunk, és Umbria régió fővárosának irányába utazunk. Szállás Perugiában vagy környékén (4 éj).

5. nap: Gubbio, Perugia
Délelőtt Umbria északi részébe, az Appenninek lábainál fekvő Gubbióba kirándulunk. Umbria számtalan középkori települése közül talán Gubbio ősi utcái, házai, palotái, templomai őrizték meg a legjobban eredeti formájukat. A hatást fokozza, hogy a város utcái felkúsznak a hegy oldalába, a házak, a paloták egymás fölött helyezkednek el. A város bejárását liftek segítik. A városnéző séta után lesz szabad program is, ezalatt az érdeklődők megnézhetik a középkori Palazzo dei Consoli (Konzulok Palotája) érdekes múzeumát, vagy az óváros mellett induló libegővel felmehetnek a város házi hegyére, a Monte Inginóra (nagyszerű panoráma).
A délutánt Perugiában, Umbria fővárosában töltjük. Az 5 egymás melletti dombra épült történelmi óvárost csak az úgynevezett mini metróval lehet megközelíteni az autóbusz-parkolóból. Az óváros bebarangolása nagy élményt jelent a középkori városok szerelmeseinek (sikátorok, ősi paloták, műkincsekben gazdag templomok, kilátópontok stb.). A városnéző séta különlegességei még a következők: Fontana Maggiore (egy kút, melynek domborművei mérföldkövet jelentettek a középkori szobrászművészetben), Rocca Paolina (a föld alatti város), Arco Etrusco (az etruszk korból származó monumentális városkapu). A szabadidőben lesz lehetőség az Umbriai Nemzeti Galériának, Olaszország egyik nagyon színvonalas képtárának megtekintésére, illetve a Perugina csokoládégyár belvárosi márkaboltjának meglátogatására.

6. nap: Spoleto, Valnerina, Marmore-vízesés
Utazás Spoletóba, Umbria egyik nevezetes városába. A kora középkorban egy időben itt volt az egész Itáliát uraló longobárd hercegek székhelye. A szép fekvésű város fölött még ma is az a hatalmas erőd uralkodik, melyet a római pápák építtettek a késő középkorban. (Spoleto akkoriban a Pápai Állam része volt.) A városnéző séta csúcspontját egyrészt a látványos vízvezeték jelenti (mely a középkori mérnöki tervezés mesterműve), másrészt pedig a város gyönyörű katedrálisa. Megcsodáljuk majd a páratlanul szép, arányos homlokzatát, illetve a templombelső gyönyörű kápolnáit. A szentély Mária életéről szóló freskósorozatát a nagy reneszánsz festő, Filippo Lippi egyik fő művének tekintik.
Spoleto után Umbria egyik rejtett kincsét, a Valnerinát fedezzük fel (a Nera folyó felső völgyét hívják így). Ezt a félreeső, kissé elhagyatottnak tűnő völgyet erdővel borított, nagyon magas hegyek határolják, a hegytetőkön várromok, ősi apátságok, középkori erődített falvak, ahol már jórészt csak idősek élnek – az az ember érzése, hogy itt pár évszázada megállt az idő. A kora délutáni buszos ismerkedés során egy-két fotószünetet is tartunk, illetve felmegyünk majd autóbusszal az egyik hegytetőre épült középkori faluba, Vallo di Nerába, itt lesz egy kis szabadidő a falu felfedezésére. Déli irányban továbbhaladva lehetőség lesz könnyű túrázásra az idillikusan szép fekvésű San Pietro in Valle középkori apátsághoz (a táv oda-vissza összesen kb. 2 km, 100 méter szintkülönbséggel).
A nap zárásaképpen a 165 méterről lezúduló Marmore-vízesést nézzük meg. Érdekesség, hogy Itália legnagyobb vízesését a rómaiak hozták létre több mint 2000 évvel ezelőtt egy folyó elterelésével.

7. nap: Spello, Montefalco, Assisi
Délelőtt egy nagy sétát teszünk Spello kellemes, szinte érintetlenül megmaradt középkori óvárosában, melyet ókori falak vesznek körül. A római korból a hatalmas városkapuk is egész jó állapotban fennmaradtak.
Késő délelőtt a közeli Montefalcóba utazunk. Ezt a szintén ódon hangulatú kisvárost Umbria kilátóteraszának szokták nevezni. A falakkal körbevett óváros egy 470 méter magas hegytetőn található, a falak mellől gyönyörű panoráma nyílik minden irányba. Páramentes időben jól látszik Spello, Assisi, Spoleto, de még Perugia is. A városnéző séta során megnézzük a város fő látnivalóját, az egykori Szent Ferenc-templomban berendezett múzeumot. A múzeum legfőbb kincsei a templom gyönyörű freskói. Ezek közül is kiemelkedik Benozzo Gozzoli meseszép reneszánsz freskósorozata a szentélyben, mely Assisi Szent Ferenc életének jeleneteit mutatja be.
A délután nagyobbik részét Assisiben, Szent Ferenc városában töltjük. Itália társvédőszentje, a katolikus egyház egyik legjobban szeretett szentje itt született és itt nőtt fel. Megnézzük a Szent sírja fölé emelt 2 szintes bazilikát (Giotto világhírű freskóival a felső templomban), majd egy nagy sétát teszünk a középkori óvárosban (hangulatos sikátorok, ősi paloták, szép főtér, műkincsekben gazdag templomok stb.). Az érdeklődők felsétálhatnak majd az óváros felett magasodó várhoz, nagy élmény onnan a panoráma Assisi hatalmas középkori óvárosára.

8. nap:
Átkelés az Appennineken, hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje az időjárás és a múzeumok nyitvatartásának függvényében esetleg változhat.

Ár információk

Időpontok - Teljes részvételi díjak
2024. ápr. 7-14.  227.500 Ft  
2024. máj. 25 - jún. 1.  245.900 Ft  
2024. júl. 30 - aug. 6.  235.000 Ft  
2024. szept. 2-9.  256.700 Ft  
2024. okt. 13-20.  245.900 Ft
 

A teljes részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazást, a 7 éjszakai szállást büféreggelivel, a helyi idegenforgalmi adót, az útlemondási biztosítást, a programokat és az irodánk idegenvezetőjét az indulástól az érkezésig, de nem tartalmazza a belépődíjakat. 

Félpanziós felár:  51.700 Ft (6 vacsora) 

Egyágyas felár:  67.500 Ft (max. 4 szoba) 

Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 510 Ft/nap 

 

Autóbusz felszállási lehetőségek:
5:45 – Budapest Déli pályaudvarnál, a PRÍMA (CBA) – Déli Áruház felőli parkoló (Kosciuszkó Tádé utca)
6:45 – Székesfehérvár Piac téri buszpu. melletti parkoló Vörösmarty tér felőli része
7:25 – Siófok OMV benzinkút a McDonald's-nál
9:00 – Nagykanizsa MOL benzinkút a 7-es út mellett (Garay u. 15.)

A szabad helyekről munkatársaink adnak tájékoztatást! Kérje ajánlatunkat!

Hírlevél feliratkozás